CKV
 
 

In het weekeind van 9 op 10 januari heb ik met een van mijn tantes op haar werk meegelopen. Zij restaureert  onder andere schilderijen en doet kleuronderzoek naar de verf op verschillende oude materialen, met dit laatste mocht ik haar helpen. Ik kwam op het idee door meneer Verheijen. Tijdens een van de eerste CKV lessen vroeg hij of er familie van mij op het Isala had gezeten. Ik kon dit bevestigen en vertelde hem dat een aantal ooms en tantes hier op school zaten. Hij kon zich onder andere mijn tante nog wel herinneren, hij zei dat zij erg creatief was en de handarbeid lessen ook altijd erg leuk vond. Ik vertelde hem dat zij restaurator is geworden. Hij zei toen meteen dat ik daar mooi een CA over kon maken.

 

Kleuronderzoek

Huub Oostendorp

V4a

We zijn begonnen met een sleutelstuk  te bekijken. Deze komt uit een kerk uit het noorden van het land. Het doel van het onderzoek is om er achter te komen hoe de kerk in de loop van de jaren beschilderd is.

Een sleutelstuk is, zoals op de foto hiernaast te zien is, een langwerpig plat stuk hout, dat ter ondersteuning onder de kop van een balk is aangebracht. Een sleutelstuk komt vaak voor onder een draagbalk, waarvan de kop in een stenen muur zit. Door een sleutelstuk aan te brengen hoeft niet de hele balk vernieuwd te worden.

Sleutelstuk

Eerst hebben we gekeken hoeveel lagen verf je met het blote oog al kunt zien. Je ziet rechts al goed dat er bijvoorbeeld een laag blauwe verf onder het zwart verborgen zit.





Daarna hebben we met een microscoop met een kleine vergroting bekeken wat er nog meer te zien is. Ook hebben we toen geprobeerd met een scalpel wat verschillende laagjes verf bloot te leggen.



Onder de microscoop ziet dat er zo uit. Je kon hier al redelijk duidelijk zien welke laag direct op het hout zit,  en welke daar op enzovoort. Om dit nog duidelijker te zien moesten we een preparaat maken.