CKV
 
 

Een preparaat maak je door ergens een fragment van alle lagen verf uit het object te snijden. Op de liniaal boven aan de foto kun je zien hoe klein dat stukje maar is.

 

Preparaat

Vervolgens bed je dit fragmentje in. Dit werkt als volgt. Van te voren giet je in een mal bodempjes van polyesterhars. Daarna leg je op deze bodempjes de fragmentjes. Hier overheen giet je weer polyesterhars. Dit laat je een paar dagen staan zodat de polyesterhars hard kan worden. Omdat het fragment dat we net hadden ingebed nog een paar dagen moest drogen konden we daar niet mee verder gaan. Daarom zijn we met een ander ingebed fragment dat al gedroogd was verder gegaan.


Als de polyesterhars hard is moet je het ingebedde fragment eerst met grof schuurpapier tot in het fragment schuren zodat je er een mooie dwarsdoorsnede van krijgt. Hierna schuur je het  ook nog met een reeks steeds fijnere schuurpapieren. In totaal hebben we het fragment met 10 soorten schuurpapier geschuurd. De laatste paar schuurpapieren waren zo fijn dat ze al helemaal niet meer ruw aanvoelden. Dit was al meer polijsten dan schuren.
Het ingebedde fragmentje dat we net hadden geschuurd was niet zo heel interessant om te bekijken omdat er niet veel meer dan een aantal lagen witte verf te zien waren. Daarom heeft mijn tante me een paar andere fragmenten laten zien.
Links zie je  bijvoorbeeld een foto van een fragment met wel heel erg veel lagen verf.
Hieronder zie je een foto van een fragment waar ook een stukje bladgoud in zit.