Vrijwel gelijk na mijn pensionering ben ik begonnen met een nieuwe hobby: het fotograferen van mijn vader’s schilderijen. Daarvoor ging ik per fiets op pad in en rondom zijn geboorteplaats Silvolde. Mijn fietstochtjes leidden van Doesburg tot Gendringen en van Zevenaar tot Zieuwent. Binnen een jaar groeide de fotoverzameling uit tot meer dan vijfenzeventig stuks. Mijn vader beschikte net als ik over een tekenakte om les te geven. Daarvan getuigt de bordtekening die hij maakte voor zijn LO-examen. Op de foto eronder staat hij met een klasje waarop ook het schilderij dat hij maakte naar aanleiding van zijn fietstocht naar Rome in 1928.

Het tweede en derde werkje schilderde mijn vader in een oplage van meerdere stuks. Voor deze herinnering aan de geboorte van prinses Margriet op 19 januari 1943 kreeg hij na de oorlog een briefje namens prinses Juliana. Dit is de vierde afbeelding op de eerste pagina.

Hij kreeg les van Wijnand Geraedts uit Velp en onder diens leiding werkte hij tussen 1925 en 1927 aan de muurschilderingen en kruiswegstaties in de ‘kathedraal’ van Zieuwent.

Bernard Verheijen ondertekende zijn schilderijen, maar verzuimde meestal een datum toe te voegen. Daarom zie je hieronder het werk niet in chronologische volgorde.

Laatste toevoeging 23 januari 2024. Inmiddels is de collectie zo groot geworden dat ik moest overgaan tot een derde pagina. Die is te bereiken door rechts op 3 te klikken.


Mijn olieverfportretten kun je bekijken als je hier klikt en over mijn speurtochten heb ik een aantal blogjes geschreven waarvan er hier een te vinden is.

In een nostalgische bui heb ik ooit een bewegende versie gemaakt van het schilderij met de titel Schoven’. Klik


Eind 2016 maakt Barbara de Baare voor omroep Gelderland een kort item over mijn schilderijenzoektocht in de serie ‘Gelderse Koppen’: Zoeken-naar-vader