Por vos Muero

 
 

Bij deze dans is de choreografie gedaan door Nacho Duato en is er gedanst door Diego Benito Gutíerrez, Diego Brichese, Vérine Bouwman, Laura Cameron, Femke Feddema, Lotje Gores, Jiska Lieste-Nooijen, Ross Martinson, Jorge Pérez Martínez, Ruben Pit, Serguei Shamota en Katherine Stimson.


Bij de laatste dans was er het meeste aandacht aan het decor besteed, er stonden een aantal planken recht overeind en door middel van belichting vielen die eerst niet op en leek het gewoon een zwart geheel. Totdat de lichten steeds op verschillende planken werden gericht het bleek dat het helemaal geen egale achtergrond was, er zat een zachte kreukelige stof om de planken heen, en ook zaten ze niet aan elkaar want je zag onder de dans er steeds danseressen achter gaan staan.

Maar de planken was niet het enige waar iets mee werd ‘gedaan’. De dansers kwamen ook allemaal met maskers voor hun gezichten het podium op, dit bleef alleen niet de hele dans zo, na een tijdje haalde ze de maskers voor hun gezichten vandaan en dit bleven ze een aantal keer herhalen. In deze dans werd vooral veel verstopt, doormiddel van achter de maskers en achter de planken dus.  De kostuums in deze dans waren niet heel speciaal, de broek van een soort glimmend materiaal en de danseressen hadden gewoon simpele zwarte shirts aan. De muziek bij deze dans was wel opmerkelijk omdat alles in het Spaans (?) was. Er werd in deze taal gezongen maar er waren ook momenten dat er geen instrumenten meer waren te horen en er een verhaal werd verteld. Alleen daar kon ik dus niets van verstaan.


Ik vond dit de minst mooie dans van alles, omdat ik het heel moeilijk vond er een verhaal in te vinden. Naar mijn idee ging het er uiteindelijk vooral om jezelf durven te zijn en je niet te hoeven verstoppen bijvoorbeeld achter de maskers dus. Ook vond ik het jammer dat er soms duidelijk een verhaal werd verteld maar ik er niets van kon verstaan.  Maar eigenlijk was dat niet heel erg omdat er genoeg aan dans was te zien in deze voorstelling. Op het dansen zelf is weinig op te merken, dat was net als in de andere 2 dansen erg goed!

 

Dans 3 - ‘Por Vos Muero’

foto’s Hans Gerritsen