http://www.janmac.nl/Janmac/welkom.html
http://www.janmac.nl/Janmac/welkom.html
 
 

Tijdens de genoemde rit werd mijn aandacht getrokken door een krantenbericht dat zinspeelde op grote veranderingen in de belangrijkheid van ‘maaaaama’. Volgens de journalist, of misschien wel op grond van diens grote duim zijn Italiaanse dames niet meer gespreksonderwerp numero uno. Die eer is nu weggelegd voor het voetbal. ‘Il primo appuntamento preferito dagli uomi? - Ik vertaal het maar even ‘De eerste voorkeur voor een afspraakje van de heren?’... het stadion van hun voorkeurselftal, meisjes zijn nog lang niet aan de beurt. Cijfers, afgeleid van uitspraken weliswaar aan de bar gedaan, maar toch: voetbal (78 %), dan dames (56 %) en het werk komt op plek drie met 37%.

Deze journalistieke kennisgeving met als gedurfd bovenkopje ‘I Fatti’ (De feiten), wordt verder voorafgegaan door chocoladeletters die schreeuwen: ‘Liever het voetbalspel of de dames? Italianen kiezen de voetbal’. Wat betreft deze keuze, maar dan ook uitsluitend daarin, ga ik niet mee dit warmbloedige volkje, dat in mijn ogen verder weinig verkeerd kan doen. Bij het lezen van het bericht ging mijn aandacht overigens primair uit naar de foto en eerlijk gezegd sla ik de sportpagina altijd over.


Vreemd genoeg werd er in het artikel met geen woord gerept over il cibo e le bevande - eten en drinken. Naast Tour de France-winnaars als onlangs Vincenzo Nibali en eertijds Fausto Coppi, met wiens beeltenis ik me ook liet fotograferen,  levert dit vakantieland namelijk culinaire hoogstandjes bij uitstek. Die komen altijd op de eerste plaats als ik het heb over Italië. Een zo’n hoogtepunt is zeer beslist het restaurant waar het echtpaar van de laatste foto de scepter zwaait.

Hij evenzeer als zij. Je moet daarvoor wel naar Pescia Romana, ongeveer 125 kilometer voor Rome. Pak met dit weer liever de auto, fietsen kan altijd nog. Bij voorkeur op een MC, dat weer wel.


Ik ben bang dat mijn voorkeur voor het culinaire een kwestie van leeftijd is.

Je zou haast denken dat Italianen van nature recht hebben op een warm klimaat en naar mijn idee is dat ook zo. Over het algemeen stralen ze een warme vrolijkheid uit die nog wordt onderstreept door de theatrale wijze waarop ze communiceren. Zeg het volgende gewoon eens hardop, wat klinkt beter: ‘mijn moeder’ of het langgerekte ‘Mia maaaaama’. Ikzelf krijg van het laatste ogenblikkelijk warme voeten. Deze koukleum volgt dan ook al geruime tijd lessen in het taaltje van ‘il paese il piu bello del mondo’ en alleen al denken aan Italië maakt het een stuk eenvoudiger me door de nu toch wel gevaarlijk dichterbij komende winter te slepen.