zondag 15 juli 2018

“Kémnade!” Wanneer je vroeger met de bus van Doetinchem naar Gendringen reisde, was dit een van de eerste haltes die door de chauffeur werden omgeroepen. Daarna volgde ‘Ésdoornlaan!’ Als kind had ik geen idee wat of wie ‘Kemnade’ was, maar later vernam ik dat daar in de buurt ooit een kasteel zou hebben gestaan. En nóg stond, zo ontdekte ik weer veel later. Om het te zien, moest je wel via Etten over de IJsselweg naar Doetinchem fietsen en ergens een geheim weggetje in slaan. Imposant torende het minikasteel boven de bomen uit en zelfs wanneer je je netjes aan de aanwijzing ‘verboden toegang’ hield, kon je toch nog heel wat glimpen opvangen van dit baken van beschaving tussen de alles overweldigende natuur.


Via het water, de Oude IJssel, had ik nog nooit de kans gehad ín of zelfs maar dicht bij het kasteel te komen, maar deze gelegenheid deed zich nu voor op de veertiende juli. Deze datum is een historische: le quatorze juillet! Echt een dag om met man en macht de adel uit haar bastion te verjagen. Gelukkig leven we in rustiger tijden. Vooral gelukkig voor de huidige bewoner, Willem Beelaerts van Blokland, die in samenspraak met de stichting Iesselganger eigenhandig de deuren voor ons opende van zijn voorname onderkomen.


Na een mooie boottocht over de Oude IJssel die ons via schutsluis De Pol voerde voorbij het Warmse achterland, stond de kasteelheer al uitnodigend op de oever. Toen alle passagiers waren ontscheept, kregen we een rondleiding over het schitterende landgoed. Het verhaal van onze gids was interessant, vol humor en met een tikkeltje studentikoze zelfspot, welke de over het algemeen wat oudere toehoorders zichtbaar boeide. Ook drie zeer jeugdige luisteraartjes waren vol aandacht en tijdens de boottocht amuseerden ze de omgeving door hun opgewekte leergierigheid.


Aan het eind van de wandeling over het landgoed mochten we zelfs even in het gewelf van de 16e-eeuwse toren, waar tussen niet onverdienstelijke landschapsschilderijen een groot aantal bezienswaardigheden was uitgestald. In die ‘hobbyruimte’ lagen voorwerpen die varieerden van een eeuwenoud muizenskelet tot een antiek radiotoestel en een kruideniersbord uit de vorige eeuw.

Verder laat ik de beelden spreken.