Waarom deze vorm?

Ik heb gekozen voor een bolvorm, omdat ik een lamp of lichtobject graag zie in de vorm van een bol. Om deze bol te bewerken heb je een heleboel manieren. De eerste optie was voor mij een bol met gaatjes, waar het licht doorheen komt. Dit is wel een erg voor de hand liggend idee, daarom heb ik hier ook van afgezien.

Ik heb ervoor gekozen om de bol in een aantal lagen te snijden en deze zijdelings te verplaatsen zodat er gleuven ontstaan tussen de verschillende lagen.


Waarom deze kleur?

Ik heb  expres gekozen voor een donkere kleur. Dit omdat zo het verschil tussen het licht en het object geaccentueerd wordt. De gaten in het object komen duidelijker naar voren. Er is ook gekozen voor een kleuroverloop: van onderen is mijn kunstwerk zwart gekleurd, en deze kleur loopt over naar felrood. Dit heb ik gedaan omdat je het object toch van boven bekijkt, zo lijkt het onderste gedeelte nog verder weg omdat het donkerder is.


Waarom verf?

Als je klei gebruikt, is het voor de hand liggend dat er geglazuurd wordt. Maar ik heb gekozen om te gaan verven, juist omdat ik iets anders wilde proberen. Met verf kun je duidelijk het kleurverloop maken. Verf droogt snel, en met behulp van de kwast kun je het kunstwerk nog iets extra’s geven door bijvoorbeeld reliëf of kleurdoorloop. Verven van klei werkt dus prima!


Keuze lichtsoort

Ik heb gekozen voor een zwarte fitting; dit omdat in een donker kunstwerk een zwarte fitting het minst opvalt. Daarin zit een kleine, bolle, heldere lamp. Hiervoor is gekozen omdat deze het best passend en toch een felle lichtbron is.


Waarom dit materiaal?

Ik heb voor klei gekozen omdat dit materiaal makkelijk te bewerken is. Het is zowel voor als na het bakken en drogen nog te bewerken. Je kunt klei gemakkelijk een kleur geven, door bijvoorbeeld glazuren en verven. ik heb gekozen voor grove chamotteklei. Wanneer je het object moet snijden, is het niet zo dat er korreltjes in de klei voor zorgen dat er strepen in het kunstwerk komen. Voor de mal is gips gebruikt. Gips blijft niet aan klei kleven, zodat de klei en het gips makkelijk van elkaar af te halen zijn, zowel bij het maken van de mal als bij het maken van de bol. Gips heeft ook de eigenschap dat het snel droogt, je kunt er dus gemakkelijk mee werken.


Reactie achteraf

Ik vond het een leuke opdracht, alhoewel ik er meer moeite voor moest doen om de verschillende elementen mooi te krijgen. Wanneer je de verschillende segmenten hebt gemaakt, kan het zijn dat de ringen vervormen. De klei is wel aangehard wanneer je ze doorsnijdt, maar niet volledig hard en heeft dus de neiging nog te vervormen na het snijden. De segmenten netjes recht door te snijden was ook nog lastiger dan verwacht, omdat je met een mesje nooit precies helemaal recht kan snijiden. Misschien had ik hier beter een andere

manier voor kunnen verzinnen. Het op elkaar lijmen van de verschillende delen was ook lastig, omdat het snel moest gebeuren, de lijm droogt immers zeer snel. Ook was het object naderhand niet echt stabiel, de delen kunnen snel weer van elkaar gaan. Ik heb dit proberen te verhelpen door het nogmaals vast te lijmen.

Ik vind dat de opdracht een goed resultaat heeft opgeleverd! Over het hele jaar gezien vond ik dit toch wel de leukste opdracht.

Kaja

Het eerste wat in mij opkwam was: leuk! eindelijk weer iets met onze handen doen. Maar snel daarna zat ik al met de vraag: hoe ga ik deze opdracht aanpakken? Welk materiaal kan ik het beste gebruiken, en hoe krijg ik het beste resultaat? Eigenlijk kwamen er te veel opties bij mij naar boven, en ik ben meteen aan de slag gegaan!