Bezoek aan het Rijksmuseum 2003

Tot de aardigste momenten van het CKV-leventje behoren voor mij de bezoeken tijdens de internationaliseringsweek aan het Rijksmuseum. Gewapend met een boekje vol opdrachten trokken onze leerlingen met hun buitenlandse gasten langs de hoogtepunten van de zeventiende eeuw. In de klas had iedereen zich goed op een schilderij voorbereid en doordat deze kennis via een presentatie aan elkaar werd doorgegeven, gingen we zeer deskundig op pad. In het museum stond voor mij echter het genieten voorop, met als gevolg dat de verstrekte opdrachten niet al te serieus waren. Zo moest je bij de Vrolijke Drinker van Frans Hals invullen welk merk bier bij jou of de buitenlandse gast favoriet was. Poepende mensjes op een schilderij van Avercamp waren onderwerp van studie, evenals het aankleden van Vertumnus en Pomona en bij de Nachtwacht moest je de gesprekken noteren van de andere bezoekers. Tot ongenoegen van sommige omstanders mocht je snorretjes tekenen op het plaatje in het boekje bij de zusters van schilder Jan Veth.

De educatieve dienst van het museum liet weten dat ze deze zienswijze wel kon waarderen en Ik kan alleen maar hopen dat jullie er ook met plezier op terugkijken. Tegenwoordig mag je in het Rijksmuseum niet meer fotograferen. Toen mocht het nog wel, zonder flits en daarom zijn de opnamen niet allemaal even scherp.

De man rechts op het eerste schilderij nodigt tijdens de boerenkermis een meidje uit om te gaan brommers kieken en op de laatste foto zie je de begeleiders van de excursie in een hele bijzondere rol.

gemaakt op een fruitcomputer