museum het Valkhof Nijmegen

De wereld van Katherina van Kleef

 

De wereld van Katherina van Kleef

 

3D boek

Op de eerste foto van het boek kan je zien hoe mijn broer het boek ziet op zijn computer. Op de tweede foto zie je hoe wij het in het museum zien. Hij gebruikt een speciaal programma om zulke dingen te maken. Ze beginnen met een vierkant blok te tekenen op de computer. Daar halen ze dan delen af, halen dingen uit elkaar en plakken er weer dingen bij. Je kunt het een beetje vergelijken met een beeldhouwer. Die begint ook met een rotsblok en haalt daar alle onnodige rots af. Het verschil met beeldhouwen is dat je bij 3D er nog weer stukken bij aan kunt maken en in het 3D-programma dingen uit elkaar kunt trekken. Hij heeft het ontwerp door foto’s te bekijken op Internet en hij had het getijdenboek ook al in het echt gezien. De bladzijdes van een boek moeten natuurlijk kunnen vouwen. Dit doet hij door in de bladzijdes te snijden. Dit kan je vergelijken met karton. Als je dat wilt vouwen, snij je er ook in. Op de eerste foto zie je allemaal lijnen. De snijpunten van die lijnen zijn waar je de bladzijdes kunt vouwen. Je moet het per snijpunt veranderen. Hier zijn natuurlijk wel hulpprogramma’s, maar toch ben je er wel een aantal uren mee bezig. Het zijn 70 bladzijdes. Tijdens het maken van het boek zijn er ook controle momenten waarbij het boek naar de klant wordt gestuurd en de klant mag kijken of het goed vindt en wat hij er dan aan wil veranderen.


de kapel

Ook bij deze kapel is de eerste afbeelding hoe mijn broer de kapel ziet. De tweede afbeelding is hoe wij het zien in het museum. Hij heeft weer eerst foto’s van kapellen in die stijl bekeken op het Internet en hij heeft een foto van de echte kapel(een ruïne) gezien. Daarna heeft hij een ontwerp gemaakt en dat naar de klant gestuurd om te kijken of het goedgekeurd werd. De klant wilde heel iets anders, dus moest hij opnieuw beginnen. De klant had een foto gestuurd van een vloer die hij in de kapel wilde. Hij kan die vloer dan in de kapel neerleggen, met veel knippen en plakken. Dit kan je vergelijken met de game The Sims, maar dan veel moeilijker.


Ik vind deze twee dingen heel mooi gemaakt, want het is heel gedetailleerd en kleurrijk. Het brengt je terug naar de 15e eeuw.