Interactieve 3D visualisatie voor ruimtelijke ontwikkeling en marketing.

Middeleeuws getijdenboek als holografische 3D projectie

21-10-2009

Nijmegen – Museum Het Valkhof te Nijmegen opent de komende maanden haar deuren voor een unieke tentoonstelling over de wereld van de middeleeuwse hertogin Katherina van Kleef. Deze tentoonstelling over het verleden wordt op een futuristische wijze ondersteund door de allernieuwste holografische xyZ 3D Display techniek van Zero Creative.


Het “getijdenboek” van Katherina van Kleef, hertogin van Gelre (1417-1476), is het belangrijkste gebedenboek met miniaturen uit de Noordelijke Nederlanden van de 15e eeuw. Omdat het topstuk tijdelijk voor onderzoek uit elkaar is genomen, kan het Europese publiek maar liefst 100 losse bladen uit dit meesterwerk zien.

Nu, bijna 570 jaar na dato, is het boek gedeeltelijk tot leven gebracht. Een aantal pagina's is hiervoor met de nieuwste technologie volledig uitgewerkt in 3D. Door deze nieuwe manier van presenteren is het mogelijk om unieke details van het getijdenboek waar te nemen. Omkleed met een animatie van Katherina van Kleef in hoogste persoon, die de kijker meer vertelt over haar wereld, resulteert dit in een indrukwekkende beleving.

Dankzij de inzet van z.g.n. xyZ 3D Displays is het schouwspel in écht 3D te zien, zonder dat de kijker een speciale 3D-bril op hoeft te zetten. Deze holografische projectie wordt gerealiseerd door een speciale optische lenstechniek in combinatie met op maat ontwikkelde 3D beelden. Museum Het Valkhof trakteert de bezoeker op maar liefst twee verschillende van deze holografische 3D projecties.

“De visualisaties die Zero Creative voor ons maakte, brengen de wereld van dit bijzondere boek bijna letterlijk dichter bij onze bezoekers. Op een verrassende manier worden mensen gestimuleerd om te kijken buiten de vaste kaders en krijgen ze bij hun bezoek aan de tentoonstelling belangrijke inhoudelijke informatie beknopt en op een plezierige manier mee”, aldus kunsthistoricus Ruud Priem, conservator oude kunst van Museum het Valkhof.

De expositie is nog tot en met 3 januari 2010 te zien. Museum Het Valkhof is gevestigd aan Kelfkensbos 59 te Nijmegen.

Zero Creative is gespecialiseerd in exclusieve 3D-ervaringen en heeft reeds voor diverse Musea gewerkt. Het Nijmeegse media bedrijf staat wereldwijd mede bekend om haar unieke autostereoscopische xyZ 3D Displays, gebaseerd op lenticulaire technologie. Deze LCD schermen leveren een zeer helder en duidelijk 3D-effect, zonder de noodzaak van een speciale 3D-bril. Op het gebied van deze producten is het bedrijf toonaangevend op de wereldmarkt.