Stijl


De muziek die Jan Tekstra ten gehore bracht, is als ‘vrij breed’ te omschrijven. Zo liet hij popmuziek, jazz, blues en country horen, in de vorm van ballads en liedjes met up-tempo. Een aantal liedjes is als ‘soft rock’ te typeren.

Het ritme en de melodie spelen een vrij belangrijke rol en vooral de aparte klank van de piano viel mij op. Die klank gaf je een jazz- en bluesgevoel.

Jan, die zichzelf begeleidt met akoestische gitaar, stond niet alleen op het podium. Na een paar liedjes werd hij vergezeld door  nog drie muzikanten. Eén speelde op elektrische gitaar en hij zorgde voor de achtergrondzang. Daarnaast was er een toetsenist en tot slot was er iemand die op een contrabas, gitaar en een bas (koperinstrument) speelde. De drummer deed een optreden met Normaal en was er dus niet bij.

 

Jan Tekstra


Soorten teksten


Bij gezongen muziek is de tekst heel belangrijk. De liederen van Tekstra  gaan onder andere over liefde, over zijn ouders die ouder worden en mensen om hen heen zien doodgaan, over zijn verleden en over de zee (en alles daarom heen). Vooral dat laatste was erg opvallend. Een van zijn liedjes heet bijvoorbeeld ’Strandgodin’. Een ander liedje heeft Tekstra geschreven voor een vriendin van hem, wiens man op de grote scheepvaart zit. Daarnaast noemt hij vaak het woord ‘schepen’ in zijn teksten. Hij vindt dit een mooi onderwerp om over te schrijven en het doet wat met hem.

De teksten waren meestal Nederlandstalig en daardoor begreep je waar het liedje over ging, alhoewel je soms tussen de regels door moest lezen. Dat gaf het liedje misschien wel iets mysterieus en daar werd het bijzonder door.

Een paar keer zong Tekstra Engelstalige liedjes, ook een paar covers. Een cover die hij speelde, had hij zelf een keer gehoord bij een concert en dat had veel indruk op hem gemaakt.

Na de pauze kwam Tekstra eerst alleen op en hij zong ‘Het water’, wat je misschien wel kent van Marco Borsato. Tekstra heeft namelijk ook liedjes geschreven voor andere artiesten. Zo heeft Marco Borsato twee nummer 1-hits gehad, die geschreven zijn door Jan Tekstra.

Foto Karlijne Pietersma