La Sagrada Familia
 
 
strokestrokestrokestroke
 
 
Het organische bouwwerk is erg ruw en grillig. Het is gebouwd in Gaudí’s zogenaamde neocatalaanse stijl.
De Sagrada Familia heeft gigantisch veel details. Elk deel is tot in de puntjes uitgewerkt. Alles wordt zó gedaan zoals Gaudí het gewild zou hebben. Men is nu al 125 jaar bezig met het voltooien van de kathedraal. De regering heeft bijna al die tijd de bouw gefinancierd, maar is daar uiteindelijk mee gestopt. De bouw is nu afhankelijk van toeristen. Het geld dat daardoor wordt opgebracht gebruikt men om de kerk af te maken. Men denkt dat het pas over een jaar of 40 af zal zijn. Maar tegen die tijd zijn de delen die helemaal in het begin zijn gebouwd weer vervaagd. Daar is nu zelfs al sprake van. Sommige mensen denken dat het daarom nooit af zal komen. Hier rechts is te zien hoe het bouwwerk eruit moet komen te zien. Tekeningen van Gaudí, samen met een aantal computerberekeningen konden tot dit ontwerp leiden.
 
 
 
 
Organisch 

In 1882 zou het gebouw echt als een kerk gaan dienen, maar zodra Gaudí het werk overnam werd al snel duidelijk dat het een kunstwerk werd. Het gebouw is nu van binnen te bezichtigen en je kunt daar zien hoe men bezig is aan de bouw. Ik heb ook nog een foto gemaakt waarop een cementwagen in de kerk staat. Deze is hier links te zien. Ook kon je met een liftje naar boven voor een prachtig uitzicht van Barcelona. Ik had het graag gedaan, alleen stond er een rij van anderhalf uur. In de façade is tevens een museum waar ik ook nog ben geweest. Het grappige daarvan was dat er een constructie van zakjes zand was te zien. Deze was gemaakt door Gaudí. Omdat hij niet zo’n held was in rekenen, probeerde hij door middel van zakjes op te hangen of een constructie het zou houden.
Ik vond de kathedraal geweldig en misschien wel het indrukwekkendste dat ik ooit heb gezien. Ik heb erg genoten van Barcelona. De Sagrada Familia is niet het enige wat de stad in huis heeft. Barcelona staat alleen al bol van allerlei andere werken van Antoni Gaudí. Onder andere het prachtige Parc Guëll, dat ik ook nog heb bezocht. Toch was de Sagrada Familia het hoogtepunt en kijk ik nu terug op een hele mooie vakantie. Barcelona