Wat is ruimte?

In het woord ruimte zit het woord ruim, dat staat voor open - vrij en wijd. Het is de plaats om ons heen waarin wij ons kunnen bewegen. Ondanks het feit dat wij ruimte niet echt kunnen vastpakken, ervaren wij voortdurend ruimte om ons heen. Zo voelen we ons in een klein kleedhokje benauwd en in een groot voetbalstadion krijg je het gevoel dat je zelf heel klein bent.

Bij ruimte kun je verschil maken tussen onbegrensde ruimte (buiten) en begrensde ruimte (binnen). De binnenruimte is de plaats van veiligheid, geborgenheid. Misschien heb jij zelf ook een eigen plekje om je af te schermen voor de buitenwereld.

De afbeelding hierboven is van Jan Willem Maris. Op al zijn schilderijen weet hij met slechts een paar eenvoudige lijnen en vlakken de suggestie te geven van een enorme ruimte. Je denkt dat er diepte in het beeld zit, maar het is volkomen plat.


Ruimte in de kunst

Ruimte is het duidelijkst aanwezig in de drie-dimensionale (3D) kunst. Een ruimtelijk werkstuk heeft lengte, breedte én diepte in tegenstelling tot een schilderij. Dat heeft alleen lengte en breedte; het is plat. Maar met een aantal trucjes kan een schilder of tekenaar de indruk wekken dat er toch ruimte op dat platte vlak is. ‘Ruimte’ van Jan Willem Maris is een schilderij, dus hartstikke plat, maar toch lijkt het alsof je in een kamer kijkt.

Ruimte