Schetsen

     anneer je schetst, doe dat dan niet vanuit je ▶︎ pols of vanuit je elleboog. Doordat je pols of elleboog op het tafelblad leunt, schets je geen rechte lijnen, maar worden het boogjes.

Een mooie schetslijn ontstaat als je vanuit je schouder werkt. Hou de grafietstift of het potlood hierbij heel losjes in de hand en maak een heen en weer gaande beweging.

De eerste kubus is gewoon getekend met een paar streepjes. Bij de tweede is echt sprake van schetsen. Lekker losjes uit de schouder zoek je al schetsend de plekjes voor de lijnen die je maakt.

•Gum overbodige lijnen niet uit. Ze horen bij een schets.

W

Om goed te leren schetsen moet je heel veel oefenen, net als bij schaatsen, zwemmen en fietsen. Op een gegeven moment gaat het bijna vanzelf. Probeer zoveel mogelijk naar je voorbeeld te kijken en zo weinig mogelijk naar het papier. Moeilijk? Probeer het maar eens.

     anzicht: Hoe je naar een blokje kijkt, speelt ook een belangrijke rol. Je kunt er precies bovenop kijken en dan zie je een rechthoek of vierkant. Pas schuin van voren lijkt het een beetje 3D.

In het filmpje zie je verschillende aanzichten. Je kunt het filmpje stoppen op het moment dat het beeld met het aanzicht van jouw voorkeur overeenkomt.

A