Maandag 16 april 2018

De datum van het concert dat ik zo’n tien dagen geleden bezocht, werd me hoogstpersoonlijk ingefluisterd door Jetse, een van de musici op 8 april. Ik had eerder een optreden van hem meegemaakt als duo op 10 maart met Jesse Schilderink op saxofoon en was erg benieuwd hoe hij het zou doen in de band van zijn vader, het Hein de Jong Kwintet. Van jazz krijg ik niet alleen zin in de lente, maar in ongeveer alles. Het is een vorm van ontspanning, net als dansen, dat ook niet strikt noodzakelijk is, maar een heleboel mensen knappen er enorm van op. Terwijl ik uit mijn dak ging bij de muziek, moest ik onwillekeurig weer denken aan het generatieprobleem in de genoemde film: het zaaltje waarin werd opgetreden was geheel gevuld met zestig/zeventigplussers. En daar hoor ik dus ook bij met mijn eenenzeventig jaar. Behalve de twee solerende musici van rond de twintig, zaten er absoluut geen jongeren in het publiek. Op bovenstaand plaatje zie je pianist Jetse.

De gemiddelde leeftijd werd nog wat opgekrikt door zijn opa / vader van de bandleider die die dag de indrukwekkende leeftijd van vijfennegentig jaar bereikte. Op uitnodiging van Hein zong het hele gezelschap een klinkend ‘lang zal hij leven,’ begeleid door pianist / kleinzoon Jetse, met ondersteunend ritme van drummer Jan ter Maat jr.

Jetse de Jong en Jesse Schilderink; kort fragment van hun optreden in Doesburg.

(werkt niet in elke browser)

 

Hein de Jong Kwintet


• Zang: Manon Nijenhuis

• Vibrafoon: Hein de Jong

• Contrabas: Henk Haverhoek

• Slagwerk: Jan ter Maat jr.

• Piano: Jetse de Jong


‘No more blues’

Een dag later begon ik aan een portret van bassist Henk Haverhoek, die gespeeld heeft met alle ‘jazzgroten’ der aarde. Kun je hier verifiëren. 


Ondanks mijn toezegging aan Jetse om zelf ook weer de strijd met de piano aan te gaan, moet ik bekennen dat het tot op heden bij die belofte is gebleven. Ik blijk me meer op mijn gemak te voelen bij het beeldende. Jetse overhandigde me enkele weken geleden wat studieboeken voor piano, maar schilderen is toch anders. Hoe anders kan ik nu niet efficiënt formuleren, maar anders.

‘Henk Haverhoek’; olieverf op doek, 80 x 80 cm.

‘Manon Nijenhuis’ olieverf op doek, 80 x 80 cm.